dimarts, 10 de setembre del 2013

Roqueret, symphodus ocellatus

Altres noms: Enrocador d’ulls, saig, tord de roca


Un altre symphodus, o tord o roquer. Per tant un peix de roca, de cos allargat, cap petit, boca petita, una sola dorsal llarga, una anal també única i llarga, la caudal curta i rodona. Color verdós, de camuflatge. Dels que s’amaguen en coves, escletxes o forats enlloc de fugir. És un peix petit, de 12 cm com a molt llarg.

Té molt bonic el cap, amb filigranes de color blau clar dibuixant-li cal·ligrafies àrabs. Però el seu tret distintiu, característic, és l’ocel, el cercle fosc, rematat en vermell i subratllat en blau que es troba a la base de les aletes pectorals. És el que li aporta el nom científic d'ocellatus. Sota l'aigua crida l'atenció ja que és molt visible.

Gaudiu-lo perquè és endèmic del Mediterrani. No el veureu enlloc més (de moment).


El que veieu a la foto el vaig trobar al nord del cap de Creus. Nedava tranquil, tot menjant, en roques recobertes d’algues, barrejat amb altres symphodus –tamborers, petits llavions, alguna trugeta-  i amb un comportament similar: s’amaga en petites coves o forats quan t’hi apropes massa, si bé aquest de seguida sortia de l’amagatall, potser perquè al ser petit no és massa perseguit. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada