dilluns, 9 de setembre del 2013

Canari, symphodus mediterraneus

Altres noms: Tord, tord roquer, tord de taca groga, tord rogenc, porcellana, saig


Un altre peix de la família dels symphodus, dels roquers o dels tords, com preferiu. A mi m’agrada el nom de canari, tot i que no és el més freqüent. M’agrada perquè un dels trets distintius d’aquesta espècie és el color groc dels ulls i del front, que sota l’aigua es veu molt bé i relluent. Però no és aquesta la seva principal característica ja que, segons ens expliquen les guies, no en tots els exemplars de tord roquer apareix aquesta taca.

El symphodus mediterraneus és un peix relativament petit, de 18 cm de talla màxima.  Es mou en entorns rocosos amb algues. Com a bon symphodus és un peix allargat, amb el cap petit, aleta caudal arrodonida, ulls petits i una mica saltons, boca petita però extensible (pot fer morros, encara que menys que el llavió).

A més del color groc sobre els ulls – que no sempre tenen -, el tret més distintiu és la taca fosca al final del cos, just abans d’on arrenca la cua, i la taca fosca envoltada d’un cercle groc, en la base de l’aleta pectoral.

Els mascles adults tenen un to vermellós que s’accentua en època de zel: Si van calents es posen com un pebrot.

És un peix solitari, si bé se’l veu sovint envoltat per altres symphodus que no són de la seva espècie.

Actua com els altres peixos de la seva família: fuig i busca un amagatall, sense ser molt ràpid. Dóna per bons, a vegades, amagatalls molt precaris on els pots retrobar fàcilment. En aquest cas torna a fugir i a canviar d’amagatall, sense fiar-ho tot al mimetisme de colors. Clar que amb aquests grocs faria mal fet si es refiés en passar desapercebut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada