dijous, 5 de setembre del 2013

Morruda, diplodus puntazzo

Altres noms: Afuat, aurada platejada, sarg morrut, auradeta, oradeta


Comparteix amb els diplodus (sarg, variada, esparrall) la forma ovalada, força alta, cos estret, el color gris platejat clar, l’aleta caudal escotada, el cap i la boca petita.

Les característiques pròpies de la variada, que la distingeix de la resta d’espècies diplodus són les línies negres verticals, que acaba amb una línia més gruixuda i més fosca al final del cos, on arrenca la cua, les vores de les aletes són negres tant per l’aleta caudal com per les anal i dorsal.

Però el que la distingeix més és el cap i la seva forma que li dona el nom de morruda. La seva cara és de tons morats i sobretot té el musell allargat, amb boca petitona, fent una forma molt característica: fa morro. Això la fa més diferent que la varietat de línies verticals, ja que alguns sargs joves també presenten aquesta característica samarreta de la Juventus.

És un peix apreciat gastronòmicament. Al punt que comença a ser criat en piscifactories.

Pot fer-se força gros: Fins als 60 cm.

Com la resta de diplodus, el joves són més gregaris i els adults més solitaris. Són peixos que fugen. Un cop de cua i es posen fora del nostre abast.

No és estrany veure’ls barrejats amb d’altres diplodus. Això ofereix alguna bona ocasió per fotografiar-los junts i així facilitar la comparació i la diferenciació: En la foto hi ha una morruda seguida per un sarg, si us fixeu en el morro de seguida sabreu quin és quin. Tot un puntazzo!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada