dimecres, 2 de gener del 2013

Escurçana, dasyatis pastinaca

Altres noms: Escurçó, ferrassa, milà, milana, tòtina, caro, ullverd




La família dels peixos cartilaginosos és un ampli univers que inclou rajades, mantes, tremoloses, taurons i peixos serra. La seva classificació en ordres i subordres suscita alguns debats entorn subtileses lligades a aspectes evolutius que a mi se m’escapen i poc tenen a veure amb l’experiència d’un capbussador amateur. En tot cas, tenen l’esquelet cartilaginós com a característica principal. I, pel que fa a nosaltres, aficionats al busseig, sempre són una troballa remarcable.

En les nostres latituds, l’escurçana és dels més assequibles de trobar ja que s’apropa força a la costa i es mou en aigües poc profundes, sempre sobre fons sorrencs.

És relativament petit, fins mig metres o una mica més; de color variable: marronós, gris, beix, fosc, amb el ventre ben blanc;  el cos o disc té una forma romboïdal, sense aletes; la cua, tan llarga com tot el cos, té forma de fuet, amb un fibló molt verinós a la punta que utilitza defensivament; els ulls, situats en la part superior del cos, tenen un característic color clar.

Acostumen a formar grups. No és que nedin plegades o que actuïn a l’hora, no és tracta de cap bandada, senzillament que on en trobes una en pots trobar més, uns metres més enllà o uns metres més ençà.

Són força sedentàries. S’estan quietes o semi-enterrades, quan es desplacen ho fan calmosament. No és un peix ràpid. En aquest sentit, fan de bon acompanyar.
Una curiositat: Com que tenen la boca en la part ventral, enganxada al fons sorrenc, tenen un mecanisme curiós de respiració: Ho fan a través d’un petit orifici que hi ha darrera de l’ull, expulsant després l’aigua respirada per les brànquies que hi ha al costat de la boca.

Tenen el nedar elegant dels peixos d’aquest tipus. Baten la part lateral del cos, com si volessin, normalment molt a prop del fons. Compte, però, al fer-les nedar:  cal recordar que la cua pot produir una picada molt dolorosa.